İzmir’den Su Ürünleri Sektöründe Başarı Hikayesi
İZMİR (İGFA) – Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin su ürünleri sektörüne 2000 yılında büyük yatırımlar yaptığını belirtti. Kızıltan, 2000 yılında 10 ülkeye 59 milyon dolar ihracat yapıldığını, ancak 2024 yılında bu rakamın 91 ülkede 2 milyar 19 milyon dolara ulaştığını ve 2025 yılı için 2,5 milyar dolarlık bir hedef belirlendiğini açıkladı.
Kızıltan ayrıca, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin 1 milyon 8 bin tona ulaştığını belirterek, sektörün son yıllarda yapılan yatırımlarla büyük ilerleme kaydettiğini ve Türk girişimcilerin ülkemize kazandırdığı modern tesislerin ihracatı artıran etkenlerden biri olduğunu vurguladı.
Levrek Zirvede Yerini Korudu
Levrek, su ürünleri ihracatında 570 milyon dolarla liderliğini sürdürdü ve 2023 yılına göre %10’luk bir artış gösterdi. Levrek ihracatında ilk üç sırayı sırasıyla 126 milyon dolarla İngiltere, 85 milyon dolarla İtalya ve 84 milyon dolarla Hollanda aldı.
Çipura ise Türkiye’nin en çok ihraç ettiği ikinci balık türü oldu. Çipura, ihracatını %22 artırarak 508 milyon dolara yükseltti. Çipura ihracatında ilk üç sırayı sırasıyla 100 milyon dolarla İtalya, 75 milyon dolarla Yunanistan ve 72 milyon dolarla Hollanda aldı.
Türk Somonu İhracatı 500 Milyon Dolara Ulaştı
2024 yılında Türk somonu ihracatı, 350 milyon dolardan %31’lik bir artışla 497 milyon dolara yükseldi. Rusya Federasyonu, 356 milyon dolarlık ihracatla Türk somonu ihracatında liderliğini sürdürdü ve Almanya’ya 36 milyon dolarlık, Vietnam’a 26 milyon dolarlık somon ihraç edildi.
Orkinos ihracatı ise 2024 yılında %153’lük rekor bir artışla 129 milyon dolara yükseldi.